Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές.






Επικίνδυνοι σκόπελοι για την οικονομία και το κράτος

Λοβέρδος Γιάννης 
Επικίνδυνοι σκόπελοι για την οικονομία και το κράτος, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η υπόθεση των αναδρομικών των συνταξιούχων, που κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία όχι μόνον τον ΕΦΚΑ αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της ανευθυνότητας και του ερασιτεχνισμού με την οποίαν αντιμετωπίζει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ενώ την ίδια ώρα θέτει υπό ομηρία ξανά τους συνταξιούχους, που δεν γνωρίζουν τι να πιστέψουν και τι όχι, που υποφέρουν και δοκιμάζονται εδώ και χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές και για μια ακόμα φορά τους ανοίγουν, για πολιτικάντικους λόγους, μια αχτίδα ελπίδας, που είναι δυστυχώς βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εκπληρωθεί. Κι ο λόγος είναι ότι το ποσό των αναδρομικών που οφείλεται, αν επικυρωθούν κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας οριστικά, είναι τεράστιο κι είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πληρωθεί από μια οικονομία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε κακά χάλια, κι από ένα κράτος, που συνεχίζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Οι υπολογισμοί που γίνονται για το ύψος αυτών των αναδρομικών, που αφορά πλέον όλους τους συνταξιούχους, άξνω των 2,5 εκατ ανθρώπων, είναι εφιαλτικοί για την παραπαίουσα οικονομία. Από 9 δισ ευρώ ή ακόμα και 12 δισ ευρώ τα υπολογίζουν ορισμένοι. Ίσως ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται το ύψος των ποσών αυτών. Τα 12δισ. είναι ουσιαστικά οι εισπράξεις του κράτους από πέντε χρόνια συνεχούς επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Ιλιγγιώδη ποσά, που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και οδηγούν είτε σε δημοσιονομική εκτροπή, καθιστώντας απαγορευτική την όποια κοινωνική ή άλλη πολιτική του κράτους και φέρνοντας σε αδιέξοδο μια λίαν ευάλωτη πραγματικότητα, που χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα και το τοξικό πολιτικό κλίμα, που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, που πλέον προγραμματίζονται ανοικτά από το Μαξίμου για το τέλος Μαίου 2019, μαζί με τις υπόλοιπες εκλογές, αυτοδιοικητικές, περιφερειακές, ευρωβουλευτικές, που έχουν ήδη καθοριστεί για την περίοδο εκείνη.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πάει σε τετραπλές, ή και σε πενταπλές κάλπες, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης, με, συχνά αστήρικτες, κατηγορίες για διαφθορά εναντίον πολιτικών της αντιπάλων, επιδιώκοντας όχι βέβαια να κερδίσει τις εκλογές αλλά απλώς και μόνον να μειώσει την τεράστια διαφορά της από τη ΝΔ και να εξασφαλίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατηρώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, μην επιτρέποντας στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον αμφισβητήσουν ανοικτά την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει, και δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Δεν τους ενδιαφέρει σε τι κατάσταση θα παραδώσουν το κράτος και την οικονομία στην επόμενη κυβέρνηση, έστω κι αν οι συνθήκες θα είναι λίαν αρνητικές κι η χώρα βρεθεί και πάλι στο χείλος του γκρεμού.
Όμως μέχρι την ημέρα των εκλογών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περάσει τρία μεγάλα και καθοριστικά νομοσχέδια. Αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2019, που θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά, που ακόμα και τώρα δεν έχει πλέρως αποσαφηνισθεί τι θα γίνει με την περικοπή της "προσωπικής διαφοράς" από τις τις συντάξεις των παλιών, προ νόμου Κατρούγκαλου, συνταξιούχων και τι θα γίνει με τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι όλες οι δεσμεύσεις της θαεφαρμοσθούν. Κι ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν ούτε ένα ευρώ. Όμως το κλίμα, όπως προέκυψε κι από την χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, δεν είναι τόσο βέβαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοβαρό πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, που πυροδοτεί σοβαρές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι αγορές είναι άκρως ανήσυχες, το ύψος των επιτοκίων διατηρείται υψηλά, αντίθετα οι μετοχές βρίσκονται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι μπήκε ο Νοέμβριος, που παραδοσιακά είναι από τους καλύτερους χρηματιστηριακά μήνες του χρόνου. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις για το πώς θα τα πάει η ελληνική οικονομία μέσα στο 2019, και φοβούνται, λόγω προεκλογικού χρόνου, εκτροχιασμό δημοσιονομικό. Ολα λοιπόν είναι στον αέρα ακόμα. Κι ο χρόνος πιέζει.
Ακόμα όμως κι αν ξεπεράσει τον σκόπελο των συντάξεων και του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει δύο σοβαρά ζητήματα ακόμα να χειριστεί. Την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Σκόπια, που αναμένεται να έλθει στην ελληνική Βουλή τους πρώτους μήνες του 2019 και την συνταγματική αναθεώρηση, που άνοιξε με την επιμονή του πρωθυπουργού κι η πρώτη συζήτηση σχετικά θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 12ο συνέδριο της Νεολαίας του Ε.Λ.Κ.





Η τραγωδία της Βορείου Ηπείρου

Λοβέρδος Γιάννης 
Η τραγωδία της Βορείου Ηπείρου, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ήρωας ή παλαβός, πατριώτης ή φανατικός εθνικιστής; Το δίλημμα που θέτουν ορισμένοι για τον Κώστα Κατσίφα είναι χωρίς νόημα. O θάνατος του είναι μια τραγωδία. Κι η σκιά του θανάτου του πέφτει βαριά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και κυρίως αναδεικνύει την δοκιμασία, που υφίστανται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου επί δεκαετίες, αβοήθητοι από το ελληνικό κράτος, όμηροι των κομμουνιστικών ιδεοληψιών άλλοτε του αλβανικού καθεστώτος και σήμερα των ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Τιράνων. Για μένα ο θάνατος του Κώστα Kατσίφα πέρα από ανθρώπινη τραγωδία για την οικογένεια του, που υποφέρει, είναι κι ευκαιρία να γνωρίσουμε την τραγωδία, που έχει υποστεί ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου διαχρονικά.

 Οι Βορειοηπειρώτες είναι ίσως το αδικημένο τμήμα του ελληνικού λαού. Αφέθηκαν στην τύχη τους από τότε, που η Αλβανία αρνήθηκε να αποδεχτεί εμπράκτως την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και την προσάρτησε στο κράτος της. Οι Βορειηπειρώτες υπέστησαν ανείπωτα δεινά επί κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα. Αλλά και στην μετακομμουνιστική Αλβανία, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν.

Το καθεστώς των Τιράνων δεν αποδέχεται την ελληνικότητα των μειονοτικών χωριών της Βορείου Ηπείρου. Μολονότι η μειονότητα είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως εθνική μειονότητα, από τις λίγες που αναγνωρίζονται στα δυτικά βαλκάνια. Να επισημάνω ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης, δεν αποτελούν εθνική μειονότητα αλλά θρησκευτική, όπως αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάνης. Δεν αναγνωρίζονται ως τούρκοι αλλά ως μουσουλμάνοι. Αυτό δεν τους εμποδίζει να εγείρουν ζητήματα αυτοδιάθεσης. Ενώ η Αλβανία αρνείται να δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές από τους Βορειοηπειρώτες, που τα δικαιώματα τους συστηματικά καταπατούνται από την κυβέρνηση των Τιράνων.
Επιπρόσθετα, επειδή πολλοί βορειοηπειρώτες έχουν επιλέξει να έρθουν στην Ελλάδα, κι έχουν διπλή υπηκοότητα, τα μειονοτικά χωριά, ιδίως τους χειμερινούς μήνες εγκαταλείπονται. Με ελάχιστους ηλικιωμένους να μένουν πίσω. Αυτό τα μετατρέπει σε ευκολότερο στόχο για οργανωμένες συμμορίες μαφιόζων, διακινητών συχνά ναρκωτικών κι άλλων παράνομων ουσιών, να επιτίθενται σε αυτά, να τρομοκρατούν και να ληστεύουν τους ντόπιους Ελληνες. Η κατάσταση θυμίζει Αγρια Δύση. Η Αλβανία μόνον κατ’ όνομα είναι δημοκρατία και κράτος δικαίου. Η διαφθορά κι η εθνικιστική υστερία κυριαρχούν. Τα ατομικά δικαιώματα των βορειοηπειρωτών παραβιάζονται. Όλα αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Ενώ αντίθετα, οι σχέσεις Αθηνών Τιράνων περνούν από μύρια κύματα. 

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προσεγγίζει την κατάσταση με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και νηφαλιότητα. Αλλά συγχρόνως και με αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, προκαλείται βασίμως η εντύπωση, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ότι η Ελλάδα υποχωρεί διαρκώς έναντι όλων των διεθνών προκλήσεων, που αντιμετωπίζει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί γιατί θίγει το εθνικό γόητρο και ταπεινώνει ακόμα περισσότερο ένα λαό, που υποφέρει πολλαπλώς.


2  Νοεμβρίοu 2018

Η Επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στην Κιβωτό του Κόσμου
O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. #Κυριάκος_Μητσοτάκης και ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πιθανός υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ επισκέφθηκαν σήμερα την «Κιβωτό του Κόσμου». Τους δύο πολιτικούς υποδέχθηκε ο ιδρυτής της Κιβωτού, Πατήρ Αντώνιος αλλά και πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της οργάνωσης. 

Ο Πατήρ Αντώνιος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βέμπερ για τη δράση της Κιβωτού, υπογραμμίζοντας ότι όσα έχουν επιτύχει είναι αποτέλεσμα της συμβολής των περίπου 3.000 εθελοντών της οργάνωσης καθώς και των υποστηρικτών της. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πατέρα Αντώνιο για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και το οποίο αναδεικνύει τη σημασία που έχει να είναι κανείς ενεργός πολίτης ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία η κοινωνία των πολιτών καλείται πολλές φορές να αναπληρώσει τα κενά που αφήνει το κράτος.

Απευθυνόμενος προς τα παιδιά που τον καλωσόρισαν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας. Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και απρόοπτα αλλά πίσω από κάθε δυσκολία βρίσκεται και μία ευκαιρία. Να δίνετε αγάπη και να παίρνετε αγάπη. Το καλύτερο διαβατήριο για τη ζωή είναι η καλή μόρφωση και το σχολείο».

Από την πλευρά του, ο κ. Βέμπερ σημείωσε τα εξής: «Η Ευρώπη έχει πολλά χρώματα, φυλές και γλώσσες. Η εμπειρία που έχετε εδώ, που είστε σαν μια οικογένεια, είναι αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε στην Ευρώπη».

Στο τέλος της γιορτής, τα παιδιά της Κιβωτού δώρισαν στους δύο επισκέπτες από ένα ξύλινο καραβάκι που κατασκεύασαν μόνα τους.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται, κουστούμι, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 18 άτομα, , τα οποία χαμογελούν
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται



Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Και για να σας πείσω για κάτι που, βαθιά μέσα σας, το ξέρετε ήδη. Ότι μπορούμε να πετύχουμε.


Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στην 3η Διεθνή Ευρωαραβική Σύνοδο.


Γιατί ο Τσίπρας μας μπλέκει
 σε νέα κρίση

Λοβέρδος Γιάννης 
Γιατί ο Τσίπρας μας μπλέκει σε νέα κρίση, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, έστω κι αν αυτή την αδυναμία της την απέδωσε στην Ιταλία και την κρίση, που την συγκλονίζει, αποδεικνύει πόσο μεγάλο παραμύθι ήταν η δήθεν «καθαρή έξοδος» που ευαγγελιζόταν και διακήρυσσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κι η κυβέρνηση του για μετά τις 20 Αυγούστου. «Καθαρή έξοδος» δεν μπορεί να υπάρξει αφού η χώρα δεν μπορεί ακόμα, δύο μήνες μετά, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Κι ουδείς γνωρίζει πότε αυτό θα καταστεί εφικτό, δεδομένου ότι η κατάσταση διεθνώς είναι εξαιρετικά ρευστή κι αβέβαιη. Κι αυτό αποδεικνύει ήδη το μεγάλο λάθος, που έγινε καθαρά για πολιτικάντικους λόγους, να μην αποδεχτεί η κυβέρνηση την προληπτική γραμμή στήριξης, που τα είχαν προτείνει οι Ευρωπαίοι και θα ήταν το μόνο αποκούμπι της στην περίπτωση που η πρόσβαση στις αγορές καταστεί αδύνατη. Όπως είναι λίαν πιθανόν να συμβεί στο προσεχές μέλλον εφόσον η αναταραχή διεθνώς συνεχιστεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα που περνά η τετραετία 2015-2018, που ήταν η καλύτερη περίοδος για την ευρωπαϊκή οικονομία (όχι όμως για την Ελλάδα), καθίσταται προφανές ότι η κατάσταση περιπλέκεται. Το πολύ δύσκολο Brexit, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, που ουδείς μπορεί να προδικάσει την κατάληξη του, η κρίση στην Ιταλία, η νέα φούσκα στα χρηματιστήρια, ακόμα και οι πολιτικές αναστατώσεις, που φέρνουν διαρκώς ενίσχυση των πολύ δεξιών κομμάτων, εξαιτίας του μεταναστευτικού, με κατακρήμνιση των παλιών πολιτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει τώρα ακόμα και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση μεγάλου Συνασπισμού πιθανόν πνέει τα λοίσθια, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα παγκοσμίως. Κι έτσι ο προβληματισμός ότι η πρόσβαση στις αγορές για την ευάλωτη ελληνική οικονομία είναι λίαν επίφοβος και στο μέλλον, προδικάζει μεγάλες αναταράξεις, παρά το γεγονός ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη δανεισμού για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, χάρις στο «μαξιλαράκι» των 21 περίπου δις ευρώ, που της δάνεισαν οι ευρωπαίοι το καλοκαίρι.
Όμως καθώς θα μικραίνει το «μαξιλαράκι» χωρίς να υπάρχει ανάλογη εντυπωσιακή ανάπτυξη της οικονομίας, η κατάσταση θα δυσκολεύει περισσότερο για την ελληνική οικονομία και θα την σπρώχνει και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Αυτό δεν φαίνεται να το σκέπτεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της οποίας το μοναδικό μέλημα είναι οι επερχόμενες εκλογές και πώς θα κατορθώσει να αποτρέψει μια σαρωτική νίκη της ΝΔ που όλες οι δημοσκοπήσεις πλέον προδιαγράφουν. Γι’ αυτό, με τον γνωστό ανεύθυνο τρόπο, που την χαρακτηρίζει, υπόσχέται τα πάντα στους πάντες. Όπως στους ένστολους, που θα τους δώσει μέρος των αναδρομικών τους με τον μισθό Δεκεμβρίου για να τους καλοπιάσει. Ή με διάφορες παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που αποτελούν τον προνομιακό της εκλογικό ακροατήριο. Αλλά όλα αυτά απειλούν να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά και πάλι την οικονομία. Ήδη στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και στην τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group, το κλίμα όσο φιλικό και θερμό κι αν φάνηκε στους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ήταν σαφές ότι δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ευνοϊκό για την επίτευξη του διπλού στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Και να μην γίνει η περικοπή των συντάξεων, με την ουσιαστική κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» αλλά και να εφαρμοστούν τα μέτρα, που είχε εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. «Όλα μαζί ξεχάστε τα, δεν πιάνετε τους στόχους», ήταν το ουσιαστικό μήνυμα του EWG. Γι’ αυτό τούτη την στιγμή, ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος, που είναι να μην περικοπούν πάση θυσία οι συντάξεις παραμένει αβέβαιος. Αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρουν, όπως κατέδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Marc, ο κόσμος δεν πιάνεται κορόϊδο. Γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναστολή στις μειώσεις θα γίνει μέχρι τις εκλογές. Και μετά τα πράγματα θα αλλάξουν και πάλι. Κι όχι μόνον δεν θα δοθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, (που είναι αδύνατον να δοθούν αφού προσεγγίζουν τα 9 δις ευρώ και δεν υπάρχουν), αλλά θα μειωθεί κι η «προσωπική διαφορά».
Οι πολίτες κατανοούν ότι οι όποιες παροχές και υποσχέσεις σήμερα είναι προεκλογικές, και θα ανατραπούν μετεκλογικά. Και γι’ αυτό και δεν πείθει η κυβέρνηση ότι δήθεν βγήκαμε από την κρίση. Όχι μόνον δεν βγήκαμε αλλά με τις παροχές της τελευταίας στιγμής, μας βάζουν ακόμα πιο μέσα σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, που ουδείς γνωρίζει τι διέξοδος θα υπάρξει.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.





Τα αδιέξοδα του Τσίπρα φέρνουν θύελλες

Λοβέρδος Γιάννης 
Τα αδιέξοδα του Τσίπρα φέρνουν θύελλες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
Η κυβέρνηση Συριζανέλ παρουσιάζει συμπτώματα προιούσης διάλυσης. Ακόμα κι αν το σχέδιο του Μαξίμου για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ευοδωθεί, είναι προφανές ότι η κατάρρευση θα συνεχίζεται μαζί με τα αδιέξοδα που θα σωρεύει στη χώρα, η οποία βρίσκεται και πάλι σε δεινή θέση. Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες, δεν τους βγαίνει τίποτα. Όλα τα σχέδια που έκαναν επί χάρτου, διαψεύστηκαν.
 
Εδώ και μερικούς μήνες, η κυβερνητική αποτυχία σε όλους τους τομείς είναι εκκωφαντική! Το καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε στην περιβόητη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, μπάς κι αντιστρέψει το άκρως αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση του. Ήρθε όμως η εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 99 νεκρούς. Ανέδειξε την κρατική ανεπάρκεια και την κυβερνητική αποτυχία με τον πιό δραματικό τρόπο.
Αμέσως μετά, οι διεθνείς συγκυρίες, Τουρκία, Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας και κυρίως η ιταλική κρίση, έφεραν τεράστια αναστάτωση στις διεθνείς αγορές κι απέκλεισαν, άγνωστο για πόσο χρόνο ακόμα, την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν και κατέστησαν απαγορευτικό τον δανεισμό. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ξεχάσει ότι το 2010, το ελληνικό κράτος είχε καταφύγει στο ΔΝΤ, στα μνημόνια, στους ευρωπαίους εταίρους μας, διότι είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Σήμερα δίχως να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές, δίχως την προστατευτική ομπρέλα της ευρωζώνης και δίχως φτηνό δανεισμό από τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη στη δίνη μιας διεθνούς κρίσης, που, αν παρουσιαστεί, θα την σπρώξει και πάλι στην άκρη του γκρεμού.
 
Και μέσα σε όλα αυτά η δυσλειτουργία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που αναδείχτηκε περίτρανα με την πρωτοφανή σύγκρουση ανάμεσα στους κορυφαίους υπουργούς Π. Καμμένο και Ν. Κοτζιά, οδηγώντας στην παραίτηση του τελευταίου, κατέστησε σαφές και στους πιό ένθερμους οπαδούς του Συριζα ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει το βάρος ή την ικανότητα να επιβάλλει την πειθαρχία και τον έλεγχο στο υπουργικό του συμβούλιο. Όταν εμφανίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής να παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει,τους κορυφαίους υπουργούς του να ξεκατινιάζονται και να θερμοπαρακαλεί τους υπουργούς, που ο ίδιος έχει διορίσει, να τον στηρίξουν, καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
 
Τίποτα δεν βγαίνει για τον κ. Τσίπρα. Ακόμα κι αν τα καταφέρει, όπως μάλλον φαίνεται, να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, με την κατάργηση της διαβόητης «προσωπικής διαφοράς», αυτό μικρή αξία θα έχει για την κυβέρνηση και το κόμμα του. Αν όντως τις έκοβε, η επίπτωση θα ήταν καταστροφική για τον ίδιον και τον Συριζα εκλογικά. Η μη περικοπή όμως δεν του δίνει πόντους. Αντίθετα, η περιστολή των λεγόμενων αντιμέτρων που θα ανακούφιζαν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα στην κάλπη. Κι ακόμα, δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια απρόσμενη κυβερνητική κρίση η ένα τυχαίο αρνητικό γεγονός, που θα συγκλονίσει την ήδη απογοητευμένη και ευάλωτη κοινή γνώμη.
 
Ασφαλώς οι αντιδράσεις του κόσμου στην κυβερνητική πολιτική φαντάζουν στα μάτια πολλών αναλυτών ως υποτονικές. Κι είναι. Οι απογοητευμένοι, κουρασμένοι και συχνά φοβισμένοι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν. Για την ώρα σωπαίνουν κι απασχολούνται με την πολύ δύσκολη καθημερινότητα τους και την επιβίωση των οικογενειών τους. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μου ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στην κάλπη, όταν έλθει αυτή η ώρα, το πιθανότερο σε 6-7 μήνες από τώρα. Κι η αντίδραση του θα είναι καταλυτική. Το αντισύριζα ρεύμα που διογκώνεται στην κοινωνία θα φέρει στην εξουσία τη ΝΔ και τον Κυριάκο με ποσοστό που θα προσεγγίσει η και θα ξεπεράσει το 40%
 
Όποιος παρακολουθεί συστηματικά τις δημοσκοπήσεις, γνωρίζει ότι ουδέποτε άλλοτε ένα χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετίας, ένα κυβερνών κόμμα κι ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, δεν είχαν τόσο αρνητική επίδοση κι εικόνα όσο εχουν σήμερα ο Συριζα κι ο Τσίπρας. Κι αν ακόμα η διαφορά των 10 και πλέον μονάδων ΝΔ και Συριζα φαίνεται μικρή στο μυαλό ορισμένων, είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2000 κι έπειτα. Η διαφορά των 10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι στην πραγματική κάλπη θα είναι 15 μονάδες, ή ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις συνθήκες πόλωσης που θα επικρατήσουν την ώρα των εκλογών. Αλλά το βέβαιο είναι ότι ο Συριζα θα υποστεί δεινή ήττα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάψει να είναι το δεύτερο κόμμα στο δικομματικό μας σύστημα, όσο δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη να τον αντικαταστήσει.


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό!

Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΑΤ Ομόνοιας.


        17 Οκτ 2018


Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στη Σύνοδο του ΕΛΚ.


Η αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη 
από την Ομόνοια







Ποιος υπονομεύει τη Δημοκρατία, σύντροφε Αλέξη;


Λοβέρδος Γιάννης 
Ποιος υπονομεύει τη Δημοκρατία, σύντροφε Αλέξη;, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με βαθιά θλίψη κι έντονο προβληματισμό, ακόμα και με έναν αδιόρατο φόβο, διάβασα αυτή την ανάρτηση στο twitter του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα«Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός, που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών. Είναι ένας διαρκής αγώνας να κερδίσουμε συνειδήσεις και να ξαναβάλουμε τις μάζες στο πεδίο της πολιτικής πάλης». Θυμήθηκα την παλιότερη δήλωση του κ. Τσίπρα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015: «Ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», που είναι η πλέον αντιδημοκρατική δήλωση, που έχω ακούσει στα 32 χρόνια, που είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος. Κι αντιλήφθηκα γιατί Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρουν στην πόλωση κι επιμένουν στο ψεύτικο, διχαστικό δίπολο: «Δεξιά ή Αριστερά»
Κατανοώ ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος και δεν γνωρίζει τι είναι Δημοκρατία. Κατανοώ ότι ο κ. Τσίπρας, ως επί σειράν ετών στέλεχος αρχικά της ΚΝΕ κι αργότερα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, διακατέχεται από μια (απλοϊκή) ιδεοληπτική εκδοχή του μαρξισμού- λενινισμού. Αλλά τότε πώς είναι δυνατόν να  υπηρετεί και να προστατεύει τη συνταγματική, κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως είναι το καθήκον του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας;
Κατ’ αρχάς, η Δημοκρατία δεν είναι θεσμός. Είναι πολίτευμα. Το δημοκρατικό πολίτευμα πράγματι έχει πολλούς θεσμούς για να το θωρακίζουν, όπως είναι το Σύνταγμα, η Βουλή, η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο έλεγχος της μειοψηφίας στην πλειοψηφία, ο σεβασμός κι η κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων.
Και σίγουρα δεν είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών. Στη Δημοκρατία, η πλειοψηφία κυβερνά μέσω της κυβέρνησης, που εκλέγει. Αλλά η διακυβέρνηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα, σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές του σεβασμού της μειοψηφίας και του ατόμου, υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, της Βουλής και των ελεύθερης έκφρασης των πολιτών. Αλλωστε, οι πλειοψηφίες δεν είναι μόνιμες αλλά εφήμερες. Γι αυτό κι αλλάζουν απόψεις και γι αυτό αλλάζουν προτιμήσεις και γι αυτό αλλάζουν κυβερνητικά κόμματα, κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, αιρετά όργανα και βουλευτές. Αυτή είναι η δυνατότητα, που έχουν οι ελεύθεροι, σκεπτόμενοι κι υπεύθυνοι πολίτες, που ψηφίζουν σε μια Δημοκρατία κι ελεύθερα επιλέγουν τους, εφήμερους και περιστασιακούς, άρχοντες τους με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένη θητεία. Μάλιστα, σε μια Δημοκρατία δεν υπάρχουν μάζες αλλά πολίτες. Κάτι που πολύ φοβάμαι, ότι οι αριστεροί, μαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν το καταλαβαίνουν, καθώς ζουν στο δικό τους, σοβιετικό, παράλληλο σύμπαν
Λυπάμαι για τον κ. Τσίπρα τους συριζαίους συντρόφους του αλλά η Δημοκρατία δεν είναι εργαλείο επιβολής. Μάλλον την μπερδεύουν με την συγκεχυμένη εντύπωση που έχουν στο ιδεοληπτικό νου τους για" την δικτατορία του προλεταριάτου".  Προφανώς οι αριστεροί ούτε καταλαβαίνουν ούτε συμπαθούν την φιλελεύθερη δημοκρατία. Το κατανοώ. Αλλά ας είναι  σίγουροι ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να την ανατρέψετε, όπως, πολύ φοβάμαι, ότι είναι η πρόθεση τους. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει Δημοκρατία και θα συνεχίσει να συμμετέχει στην προηγμένη κοινότητα των φιλελεύθερων, δημοκρατικών κρατών της Ευρώπης.







Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Nα προτείνω στους Έλληνες 6 μεγάλους εθνικούς στόχους για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας. 6 στόχοι που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.




15 Οκτ 2018


Δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στο Νομό Κορινθίας.

Το Μετέωρο Βήμα του Αλέξη Τσίπρα

Λοβέρδος Γιάννης 
Το Μετέωρο Βήμα του Αλέξη Τσίπρα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το φιάσκο στα Σκόπια με το δημοψήφισμα, στο οποίο γύρισε την πλάτη η μεγάλη πλειοψηφία των Σκοπιανών, ανοίγει το δρόμο για σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, που μοιραία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου.
Μπορεί πράγματι η κυβέρνηση Ζάεφ, προφανώς μιμούμενη τον Αλέξη Τσίπρα με το δημοψήφισμα, που είχε πραγματοποιήσει το 2015 στην Ελλάδα, να προσπαθεί να κάνει το «άσπρο μαύρο». Και να ισχυρίζεται ότι η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει την απόρριψη του.
Αλλά είναι προφανές πλέον ότι ο δρόμος για την επικράτηση της άποψης αυτής, στο σκοπιανό κοινοβούλιο, που καλείται να την επικυρώσει και μάλιστα με πλειοψηφία δύο τρίτων, είναι ήδη υπονομευμένη. Κι ανεξάρτητα από το τι θα πράξει τελικά η κυβέρνηση Ζάεφ και το σκοπιανό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που επένδυσε πολλά στην περιώνυμη Συμφωνία των Πρεσπών κινδυνεύει σοβαρά με αποτυχία. Καθώς η επίλυση του «Μακεδονικού» είχε αναχθεί σε μείζον ζήτημα από την ίδια και τους εφήμερους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ενωση κι ΗΠΑ. Τα ανταλλάγματα, που προσδοκούσε να πάρει για την ενδοτική της στάση στο Σκοπιανό, τώρα βρισκονται στον αέρα. Ενώ αντίθετα η αποξένωση εναντίον της από μεγάλη μερίδα του κόσμου, ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, συνεχίζεται. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι ο όποιος σχεδιασμός του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του ανατρέπεται. Και οι εξελίξεις στα Σκόπια, σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Συγχρόνως, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις συντάξεις, που η κυβέρνηση τις έχει αναγάγει στο μείζον πρόβλημα της. Θα κοπούν η δεν θα κοπούν; Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει τι πρόκειται να γίνει σήμερα. Μπορεί επισήμως κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται δημοσίως ότι δεν θα κοπούν, αντίθετα από το νόμο, που ο ίδιος έχει επιβάλλει, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο. Στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ναι μεν δεν θα περικόψει τις συντάξεις, αλλά αυτό δεν θα γίνει μονομερώς αλλά με σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών μας. Αλλά αυτό είναι βέβαιο ότι δεν το έχει εξασφαλίσει. Αντίθετα, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοσθούν. Γι’ αυτό άλλωστε χτες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 στη Βουλή, με δύο εναλλακτικές. Αυτό, αν δεν κάνω λάθος, συμβαίνει για πρώτη φορά. Η πρώτη εναλλακτική προβλέπει την μείωση των συντάξεων και πρωτογενές πλεόνασμα 4,14%. Κι η δεύτερη τη μη μείωση των συντάξεων και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%. Στα όρια δηλαδή της συμφωνίας, που προβλέπει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Είναι προφανές ότι χωρίς περικοπή συντάξεων ο στόχος του 3,5% καθίσταται λίαν αμφίβολος. Δεδομένου μάλιστα ότι η τρόϊκα δεν συμφωνεί με τα υπεραισιόδοξα στοιχεία και προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Άρα τα πράγματα καθίστανται εξαιρετικά δύσκολα, αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού να πείσει για την έμπρακτη εφαρμογή του, τους Ευρωπαίους. Ακόμα όμως και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι δανειστές θεωρούν ότι η επιβολή του μέτρου της μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις είναι διαρθρωτικό και δεν πρέπει να ακυρωθεί, διότι τότε θα εξέπεμπε ένα λίαν αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα πυροδοτούσε την τεράστια αύξηση των επιτοκίων, που θα καθιστούσε αδύνατη την προσφυγή της Ελλάδας σε δανεισμό. Ήδη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων, ακόμα και με την συμφωνία του Eurogroup, θα υποχρεωθεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, εμπλέκοντας την ελληνική οικονομία αλλά και το ελληνικό κράτος και το τραπεζικό μας σύστημα σε άνευ προηγουμένου περιπέτειες, που θα θύμιζαν το 2010 η το 2015, ακόμα χειρότερα.
Υπό τις συνθήκες αυτές, όλα είναι στον αέρα για τον κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό κάποιοι επιμένουν ότι ίσως υποχρεωθεί να προσφύγει σε αιφνιδιαστικές εκλογές ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο, πριν δηλαδή από το κρίσιμο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Προσωπικά δεν το πιστεύω, γιατί θα ήταν άλμα στο κενό για τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα εγχείρημα υπό αυτές τις συνθήκες. Και θα ήταν απόδειξη του πανικού του και του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί. Παρ’ όλα αυτά τα περιθώρια ελιγμών για το κυβερνητικό σχήμα, που δείχνει να μην έχει σχέδιο, είναι πολύ περιορισμένα. Κι όσο ο χρόνος περνά, ο εκνευρισμός των κυβερνώντων θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Βέβαια αυτά τα τέσσερα δραματικά χρόνια, που κυβερνούν οι συριζαίοι έχουν αποδείξει ότι έχουν την τάση να πιστεύουν την επιθυμία τους ως  πραγματικότητα. Μόνο, που ο πραγματικός κόσμος δεν λειτουργεί έτσι. Κι η αλήθεια όσο την αγνοείς, σε εκδικείται σκληρά…