Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Μια εθνική γραμμή είκοσι επτά χρόνων, η οποία βρήκε το επιστέγασμα της με τον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, εγκαταλείφθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες.





Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η Νέα Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στο πένθος και την οδύνη που προκαλεί η απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, την πρωτοφανή εθνική τραγωδία με υπευθυνότητα. 


Δυστυχώς, η κυβέρνηση από χθες, πρόσθεσε στην ανικανότητά της να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και απύθμενο θράσος. Στη χθεσινή κυβερνητική παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης, δεν ακούστηκε ούτε μια ‘’συγγνώμη’’. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς.

Σήμερα, με την ίδια υπευθυνότητα, θέτουμε κάποια κρίσιμα ενδεικτικά ερωτήματα που αφορούν τόσο την πρόληψη, όσο και τη διαχείριση της πυρκαγιάς στα οποία οφείλει, επιτέλους, η κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις: 

ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4. 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση, χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

ΤΡΙΤΟΝ: Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει; 

ΤETΑΡΤΟΝ: Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

ΠΕΜΠΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; 

ΕΚΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; 

ΕΒΔΟΜΟΝ: Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί; 

Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Προτεραιότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα να μην ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς. Αλλά για να συμβεί αυτό, τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και οι ευθύνες να αποδοθούν».Την ιδια ώρα η Νέα Δημοκρατία, με εντολή του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε, από την πρώτη κιόλας μέρα της καταστροφής, δράσεις για τη στήριξη και την ανακούφιση των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της Δευτέρας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έθεσε το σύνολο του κομματικού μηχανισμού και των οργανώσεων του Κόμματος σε ετοιμότητα προκειμένου να υλοποιήσει, σε συνεργασία με το Συντονιστικό της περιοχής, δράσεις και πρωτοβουλίες ανακούφισης των πληγέντων.
Ήδη από το πρωί της Τρίτης, ξεκίνησε από τις Γραμματείες και τις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, τόσο της Αττικής όσο και πανελλαδικά, η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για την στήριξη των πυροπλήκτων. Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από την Τρίτη είναι οι εξής:


Παραδόθηκαν κιβώτια με φάρμακα στα Κέντρα Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου και Νέας Μάκρης.
Εστάλησαν παλέτες με νερά τα οποία δόθηκαν στο Δήμο Ραφήνας, στην 5η κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και στο Λύρειο Ίδρυμα.
Εθελοντές της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ βρίσκονται, από τις πρώτες κιόλας ώρες, στις πληγείσες περιοχές και προσφέρουν βοήθεια. Συνολικά πάνω από 300 εθελοντές συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεννόηση με την πολιτική προστασία.
Ύστερα από πρόσκληση της Νέας Δημοκρατίας, ομάδα 13 εθελοντών-διασωστών ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και στηρίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης σε πλήρη συντονισμό με την Πυροσβεστική. Πρόκειται για 12 πιστοποιημένους δασοπυροσβέστες και έναν χειριστή drone, μέλη της εθελοντικής διασωστικής ομάδας O.Φ.Κ.Α.Θ.
Η παράδοση προϊόντων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Παλέτες με νερά, χυμούς και γάλατα.
Κιβώτια με ξηρά τροφή.
Παλέτες με είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
Τέλος έχουν αναληφθεί και οι παρακάτω δράσεις:
Από χθες, πολυμελής ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, υπό τον καθηγητή κ. Τάκη Σκανδαλάκη, συνδράμει εθελοντικά το έργο των γιατρών του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, σε συνεννόηση με τη Δ/ντρια του Κ.Υ. κ. Αναστασία Ζάρζαλη και τον γιατρό κ. Κωνσταντίνο Μώρο, Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Ραφήνας. Όποια ειδικότητα γιατρού ζητηθεί από το Κ.Υ., προσφέρεται άμεσα.

Έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες μέλη της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ σε έκτακτη αιμοδοσία.

Στο Λύρειο Ίδρυμα (Ορφανοτροφείο, που φιλοξενεί περίπου 70 παιδιά και αρκετές άλλες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής) προσφέρθηκαν ήδη προϊόντα, ενώ χθες συνεχίστηκαν οι αποστολές. (χυμοί, ξηρά τροφή, αντικουνουπικά, προϊόντα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας). Παράλληλα, προσπάθειες καταβάλλονται για την προσωρινή αποκατάσταση της υδροδότησης. Επίσης, από σήμερα το πρωί, Εθελοντές Μηχανικοί θα αναλάβουν την καταγραφή και μελέτη αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια του Ιδρύματος.

Εθελοντές Μηχανικοί, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και επικεφαλής της ΔΚΜ κ. Γιώργο Στασινό, θα συμμετέχουν στο έργο καταγραφής των ζημιών παρέχοντας τις υπηρεσίες τους, όπου απαιτηθεί. 

Εταιρεία security με 4 οχήματα και προσωπικό προσφέρει εθελοντικά περιπολίες και φύλαξη στις πληγείσες περιοχές για την προστασία της περιουσίας των πολιτών στον Δήμο Ραφήνας.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μαραθώνα, προγραμματίζεται σήμερα η αποστολή προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Συνεχίζεται η συλλογή προϊόντων πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, κλπ) σε 20 τουλάχιστον σημεία που έχουν ορισθεί από τις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος συλλέγονται επιπλέον προϊόντα.
Από χθες, Τετάρτη 25-07-2018, σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) λειτουργεί κινητή μονάδα Α’ Βοηθειών, σε χώρο που έχει υποδείξει ο Δήμος Ραφήνας, για την παροχή κτηνιατρικής βοήθειας. Η μονάδα και οι κτηνίατροι εθελοντές θα παραμείνουν για όσο διάστημα χρειασθεί. 

Τα 5 σημεία που έχουν ήδη δοθεί φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης: 
1. Δημαρχείο Ραφήνας: Αραφηνιδών Αλών 12, Κέντρο, 190 09 Ραφήνας Αττικής, Τηλέφωνο: 22943 21000
2. Λύρειο Ίδρυμα: Δροσιάς 6, Νέος Βουτζάς 190 05 Τηλέφωνο: 22940 79240 Ηγουμένη Καλλινίκη 6937173601
3. 5η Παιδική Εξοχή Άγιου Ανδρέα -Κατασκήνωση: Λ. Μαραθώνος 100 Ζούμπερη 190 05 Νέα Μάκρη, Τηλέφωνο: 22940 90929 -22940 92919 (δίπλα στις κατασκηνώσεις της Αστυνομίας) Σωτήρχου Άννα 6944340216
4. Κέντρο Υγείας Ραφήνας -Πικερμίου: Ανδρέα Παπανδρέου 36, Ραφήνα 190 09, Τηλέφωνο: 22940 77777 κ. Ζαρζάλη Νατάσσα 6936528743
5. Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης: Λ. Μαραθώνος και Αρτέμιδος Νέα Μάκρη 190 05, Τηλέφωνο: 22943 21100 -113 Αγοράνος Νίκος 697499 1626

Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ -όπως και όλοι οι Έλληνες- κινητοποιούνται για να κάνουν ό,τι μπορούν για την ανακούφιση των πληγέντων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε για να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση.



Ο λαός στρέφει την πλάτη του στον Τσίπρα
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τα μπάνια του λαού αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, που συγκλόνισαν την Αττική, η χώρα έχει εισέλθει, έστω ατύπως, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει το πολύ δέκα μήνες, μέχρι τον Μάϊο 2019, οπότε έχει ορισθεί να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές αλλά και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, επικρατεί πυρετός καθώς καθίσταται προφανές ότι τα περιθώρια ελιγμών ενόψει της επερχόμενης εκλογικής ήττας, που πιστοποιούν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης, έχουν περιορισθεί σημαντικά και το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και ανάκαμψης της οικονομίας είναι πλέον ελάχιστα πειστικά για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
«Όσες φιέστες κι αν πραγματοποιήσει ο Τσίπρας για να πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια, είναι βέβαιο ότι ελάχιστη επίπτωση θα έχει στην ψυχολογία του κόσμου.

 Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος ότι τέτοιες ενέργειες, να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Να έχουν μια αίσθηση γραφικότητας κι ιλαρότητας, που μόνο κακό θα προξενήσουν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως συνέβη με την πρόσφατη φιέστα του Ζαππείου και την κόκκινη γραβάτα, που φόρεσε ο πρωθυπουργός», μας έλεγε κορυφαίος πολιτικός αναλυτής, που σπάνια πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του. Και συνεχίζει: «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του αναζητούν εναγωνίως τρόπο να ξεφύγουν από το πολλαπλό αδιέξοδο, που σε μεγάλο βαθμό έχουν οι ίδιοι διαμορφώσει, και στην οικονομία και στα μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως είναι το Σκοπιανό, αλλά τίποτα δεν τους βγαίνει.

 Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά πως όταν ένα κυβερνών κόμμα κι ένας πρωθυπουργός αμφισβητηθούν έμπρακτα από την κοινωνία και βρεθούν σε διαδικασία αποδρομής στην συνείδηση των πολιτών, τίποτα δεν τους σώζει. Ούτε οι παροχές, ούτε οι φιέστες, ούτε οι όποιες καλές ειδήσεις. Από δώ και πέρα, η μόνη φροντίδα του Μαξίμου είναι να επιλέξουν τον προσφορότερο χρόνο των εκλογών, όχι για να μην τις χάσουν, αλλά για να μην υποστούν συντριβή».
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ως στόχο τη διενέργεια πολλαπλών εκλογών τον Μάϊο 2019, έχοντας κλείσει το Μακεδονικό, για να μην πάρουν οι εκλογές τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το εθνικό αυτό ζήτημα, που ευαισθητοποιεί την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά και για να μπορέσει μέσω της σύγχυσης που θα προκαλέσουν οι πολλές, διαφορετικές κάλπες, 4-5, να πετύχει τους δύο στόχους, που του έχουν απομείνει. Δηλαδή, πρώτον, να μην κερδίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία, που θα καθιστούσε τον Κυριάκο και το κόμμα του απόλυτους κυρίαρχους της επόμενης μέρας, και να διασώσουν υψηλά ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ, άνω του 22-25%. 

Ποσοστά, που θα επέτρεπαν στον κ. Τσίπρα να μην αμφισβητηθεί άμεσα την επόμενη μέρα των εκλογών και να μπορέσει να διατηρήσει την ηγετική του θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να καταστεί ο έτερος πόλος του πολιτικού μας συστήματος, περιορίζοντας τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά και προσδοκώντας σε στραβοπάτημα της κυβέρνησης της ΝΔ έτσι ώστε να παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μια κι οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Αλλά για να τους βγει ο σχεδιασμός αυτός, θα πρέπει να πάνε σε εκλογές τον Μάϊο χωρίς να έχουν περικόψει τις συντάξεις, που μοιραία έχουν καταστεί το μεγαλύτερο διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου, στην οποία ήδη βρισκόμαστε. Κι αυτό διότι όλοι γνωρίζουν ότι με τις συντάξεις κομμένες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και να μην έλθει αυτοδύναμη η ΝΔ στην εξουσία, καθώς οι εκλογές θα πάρουν και πάλι δημοψηφισματικό χαρακτήρα οι εκλογές εναντίον αυτή τη φορά του κ. Τσίπρα προσωπικά.
Ετσι, μολονότι δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, προτού έλθει η ώρα των περικοπών σε συντάξεις, ύψους 3,4%, στο Μαξίμου επεξεργάζονται το σενάριο να μην πάνε καν σε αυτό το ενδεχόμενο και σε συνεννόηση με κάποιους εκ των δανειστών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να κατορθώσουν να παρουσιάσουν τον Οκτώβριο έναν προϋπολογισμό, που θα εξασφαλίζει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς περικοπές συντάξεων. Θα το καταφέρουν αυτό; Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βεβαιώνουν ότι θα το καταφέρουν, ακόμα κι αν κάποιοι εκ των δανειστών, κυρίως το ΔΝΤ αλλά κι ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕΣΜ, αντιδράσουν. Αφού δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης προσφυγής στις αγορές για δανεισμό, εκτιμούν ότι μπορούν να συγκρουσθούν με τους δανειστές και να μην κόψουν τις συντάξεις. 

Αλλά από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Και σήμερα όλα είναι στον αέρα. Και μην ξεχνάμε. Σε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, τίποτα δεν της βγαίνει. Ιδίως τώρα, που τα μεγέθη του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού του 2018, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκα, όπως η υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά το α’ πεντάμηνο του έτους, κατέδειξε. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει πολύ άσχημη. Και στην κοινωνία, ακόμα χειρότερη. Και με φιέστες και με προπαγάνδα, δεν αρκεί για να μεταστραφεί το εκλογικό σώμα.