Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων


Φώτιος Μαυρόφτας Υποψήφιος Βουλευτής  με την Ν.Δ.
στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών




17/07/2018


"Η εργασία είναι η πεμπτουσία της Πολιτικής Πράξης"


Η κοινωνική συνοχή είναι μια έννοια που ακουμπά πάνω σε συνθήκες διαβίωσης της κοινωνίας.
 Όταν το βιοτικό επίπεδο είναι σε επίπεδα που επιτρέπουν τις επενδύσεις των πολιτών, τότε η κοινωνική συνοχή σφυρηλατείται.
Όταν το βιοτικό επίπεδο είναι σε επίπεδο που δεν μπορεί ο πολίτης να καλύψει βασικές του ανάγκες, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση συγκεκριμένης δυσκολίας της Πολιτικής να προσφέρει λύσεις.
Για να δούμε κάτι που το θεωρώ σημαντικό.
Ποια είναι η ουσία της Πολιτικής.
Να προλαβαίνει καταστάσεις.
Να προλαμβάνει. Και να διαμορφώνει συνθήκες συνοχής και συνέχειας και πορείας της κοινωνίας. Σαφώς προσανατολισμένη στα πολυεπίπεδα της ζωής της Πολιτείας και εξυπακούεται δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε ο Πολίτης να αισθάνεται τη Πολιτεία κοντά του και σύμμαχό του.
Πως τις προλαβαίνει. Και πως προλαμβάνει.
Θα έρθω πάλι σε κοινωνικό θέμα στη αρθρογραφία αυτή. Θα δούμε σύντομα το γιατί η εργασία, η αύξηση των θέσεων και μάλιστα αύξηση που θα φέρει καλές αμοιβές, είναι σημαντική για την Πολιτική συνείδηση του Πολίτη.
Η εργασία ως γνωστόν έχει και φέρει θετικά στους εξής ως κάτωθι τομείς Πνευματικός τομέας
Ηθικός τομέας
Ψυχολογικός τομέας
Κοινωνικός τομέας
Πολιτικός τομέας
Οικονομικός τομέας
Εθνικός τομέας
Ο ένας τομέας είναι συνδεδεμένος με τον αμέσως επόμενο.
Το να έχεις πολιτικό στόχο την αύξηση των σωστά.. αμειβομένων θέσεων εργασίας, είναι πράξη ευθύνης απέναντι στη προσωπικότητα του πολίτη.
Θα αναφερθώ στους 3 τελευταίους τομείς. Ξεκινώντας από τον τελευταίο.
Η εργασία ως εθνικός στόχος εξυπηρετεί άμεσα την πολιτική που ακολουθείται για αύξηση του Α.Ε.Π. της χώρας καθιστώντας αυτήν ως μια χώρα οικονομικά δυνατή και αυτάρκης. Δεν είναι όμως αυτό μόνο. Καθόσον γνωρίζουμε ότι το να έχεις μια οικονομία δυνατή, αυτό παρέχει ασφάλεια στους πολίτες διότι ο λόγος είναι ότι η χώρα έχει κύρος και διαπραγματευτική ισχύ.
Επομένως δεν θα ήταν λάθος να ισχυριστώ ότι η εργασία ως ένα κοινωνικό αγαθό αλλά και ως δικαίωμα που εκπορεύεται από το Σύνταγμα, δίνει στη προσωπικότητα του πολίτη το κύρος ενός δυνατού Έθνους και μιας σωστής Δημοκρατίας.
Συνεχίζω με τον δεύτερο από το τέλος τομέα.
Οικονομικός τομέας Η πολιτική της εργασίας, των σωστά αμειβομένων θέσεων εργασίας οφείλει να έχει ως κίνητρο την ψυχολογία του πολίτη.
Και εξηγώ.
Η οικονομική ζωή, που αυτή τη ζωή έχει ο άνθρωπος από την εποχή της ανακάλυψης ότι για να ζήσει διενεργεί καθημερινές συναλλαγές, είναι ζωή κάλυψης αναγκών. Η κάλυψη αναγκών έρχεται μέσα από την ανάπτυξη καινοτομιών, που ανά τους αιώνες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Είναι η εξέλιξη.
Μέσα από αυτή την συνεχή εξέλιξη, ο πολίτης διαπιστώνει ότι η έμφαση της πολιτικής είναι στο πως να δίνει τα εφόδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να ανακαλύπτει. Όσο περισσότερο το κράτος έχει ανθρώπους που εκσυγχρονίζουν τις συναλλαγές και εφευρίσκουν νέους τρόπους αύξησης παραγωγής, αυξάνεται η ζήτηση. Και όταν αυξάνεται η ζήτηση είναι μόνο θετικό.
Η ουσία είναι ο πολίτης να καλύπτει τις ανάγκες του και να έχει το χώρο εκείνο ώστε να καλύπτει και τις βλέψεις του στη ζωή.
Ξεκινάμε δηλαδή από το στόχο της αυτοσυντήρησης και πάμε σταδιακά σε στόχο τέτοιο ώστε ο πολίτης να μπορεί να δημιουργήσει στη ζωή του.
Πάμε στο τρίτο από το τέλος τομέα.
Και θα μείνω σε αυτόν προχωρώντας σε μια αναφορά που θεωρώ ότι θα αγγίξει. Κάνουμε αναφορά στη Πολιτική. Και εντοπίζουμε τι είναι Πολιτική. Και τι είναι να ασκείς Πολιτική.
Είναι η ανώτερη μορφή οργάνωσης της ζωής. Με τρόπο που θέτει κανόνες. Λειτουργίας ομαλής της κοινωνίας και την οδηγεί σε δρόμους συνεχούς επέκτασης της κοινωνικής συνείδησης και εφαρμογής σχεδίων τέτοιων που να θέσουν σε λειτουργία την δημοκρατική αντίληψη και συνείδηση του πολίτη.
Η εργασία είναι η πεμπτουσία της Πολιτικής Πράξης. Είναι αυτή που έρχεται όχι να συμπληρώσει αλλά να είναι η αφετηρία επενδύσεων του κράτους στους πολίτες που εργάζονται.
Η εργασία του ατόμου, της μοναδικής προσωπικότητας του Πολίτη, ενώ το πιστεύω είναι ότι αποτελεί μια πράξη ατομική, εργάζομαι για να ζήσω - δημιουργήσω, εν τούτοις είναι πράξη συνόλου.
Είναι μια βαθιά Πολιτική Πράξη.. Γιατί μέσω του ενός ωφελούνται γεωμετρικά και άλλοι πολίτες.
Αυτό τι σημαίνει. Ας το δούμε πρακτικά. Ότι όταν η Πολιτική που ασκείς είναι φιλολαϊκή, και φιλολαϊκή είναι και θέσεις εργασίας σωστά αμειβόμενες και ανάπτυξη σε κάθε πεδίο της παραγωγικής αλυσίδας του κράτους, καθίσταται ο Πολίτης αρωγός στην Πολιτική.
Είναι μέλος μιας συνολικής προσπάθειας ανάτασης, προσπάθειας επένδυσης του κράτους στους πολίτες του, και είναι ορατό το γεγονός της άμεσης αντίληψης ότι το Δημοκρατικό δικαίωμα στην εργασία είναι και αυτό που ισχυροποιεί τους δεσμούς Πολίτη - Πολιτικού.
Πολιτικά σκεπτόμενος πολίτης είναι και αυτός που μέσα από την εργασία μπορεί να αντιληφθεί ποιες είναι οι πρακτικές εκείνες που δίνουν δικαίωμα να διατηρεί την εργασία του και να αμείβεται σωστά και δίκαια.
Συνδέστε αυτό το θεώρημα ή αξίωμα αν θέλετε, με την εκπαίδευση. Οι σχολές μας, το έχω γράψει ήδη, καλούνται να έρθουν στο αύριο....
Οι επιχειρήσεις αναζητούν νέες δεξιότητες.
Επομένως είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και ορθής κρίσης, να δει ο Πολίτης πως θα μπορέσει να αναπτύξει το πολιτικό του σκέπτεσθαι για να διακρίνει ποιος τον καθυστερεί... και ποιος τον ωθεί..
Οι Πολιτικές εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας Δημοκρατίας που σέβεται τη προσωπικότητα του Πολίτη, και του δίνει την κοινωνική ηρεμία που χρειάζεται ώστε να εργάζεται απρόσκοπτα για τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή του.
Είναι θέμα Παιδείας της Πολιτικής. Και η Παιδεία είναι κάτι που κερδίζεις αλλά και κάτι που έχεις απορρίψει...
Ερχόμενος στο κλείσιμο του σημερινού αυτού άρθρου θα έλεγα για την Κυβέρνηση να πάψει να πειραματίζεται με τις ζωές των ανθρώπων......
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πλειοψηφία ενός λαού που έχει δει ότι η Πολιτική καλείται να είναι σωστά δομημένη και αναλυτική ως προς τις λύσεις, δίκαιη, σωστή αλλά και ταχύτατη προς την υλοποίηση.. ...έρχεται να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση το εξής..... Ο σεβασμός στη προσωπικότητα του Πολίτη, είναι καθήκον της Πολιτείας και δεν μπορεί αυτός να τυγχάνει πειραματισμών.
Ως έννοια ηθικής αλλά και Πολιτικής Δεοντολογίας, ο σεβασμός για το αύριο των πολιτών είναι.. μη διαπραγματεύσιμος..
Ν.Δ - Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτοδυναμία
Σας ευχαριστώ.





Λοβέρδος Γιάννης  Πριν 11 ώρες κ 59 λεπτά

 Η ψυχρολουσία που υπέστη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές μέσα στον φθινόπωρο του 2018.

Δεν ήταν αναμενόμενο ότι η Γερμανία θα αντιδρούσε με τον τρόπο που αντέδρασε, μπλοκάροντας την δόση των 15 δις ευρώ, που είναι απαραίτητη για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας για την ελληνική οικονομία. Η πρόφαση του υπουργού οικονομικών Σολτς δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική. Για 28 εκατομμύρια € δεν είναι δυνατόν να εμποδίζεται η εκταμίευση των 15 δις.

Όταν μάλιστα η αναβολή της εφαρμογής του μέτρου  του αυξημένου Φ.Π.Α. στα νησιά που πνίγονται από την μεταναστευτική κρίση, δεν ήταν καν απόφαση που έθιγε τις συστάσεις των δανειστών. Και σίγουρα δεν εμποδίζει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ.

Είναι σαφές ότι η στάση του Βερολίνου αποτέλεσε προειδοποίηση για την Αθήνα, καθώς οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση και τις από δω και πέρα κυβερνητικές πολιτικές σε ότι αφορά την παροχολογία ενόψει των εκλογών, οι οποίες το αργότερο θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019. Το πρόβλημα αξιοπιστίας που υπάρχει για την Ελλάδα και ειδικότερα για την κυβέρνηση των κύριων Τσίπρα και Καμμένου, παραμένει ισχυρό και δεν πείθει ούτε τους δανειστές ούτε τις αγορές, η εκπεφρασμένη δήλωση τους ότι προτίθενται να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Αντίθετα, η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει κατάργηση ή έστω αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων έχει προκαλέσει μεγάλη, αρνητική συζήτηση μεταξύ των δανειστών.

Είναι πλέον βέβαιο ότι αν ο ΣυΡιζΑ δεν κατόρθωσει να πετύχει αναβολή γιατη μείωση των συντάξεων, δεν μπορεί να πάει σε εκλογές μετά την 1 Ιανουαρίου 2019. Κατά συνέπεια, θα υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, αν και ο στόχος του κύριου Τσίπρα,  παραμένει ο Μάιος 2019, οπότε με τη διενέργεια τετραπλών εκλογών, θα προσπαθήσει να μπερδέψει τους ψηφοφόρους και να μειώσει την εκλογική του ήττα και στις τέσσερις κάλπες, που πρόθεση του είναι τότε να στηθούν.

Αυτό όμως είναι λίαν αβέβαιο δεδομένου ότι τόσο το θέμα των συντάξεων όσο και το θέμα των Σκοπίων θα συνεχίσουν από ότι φαίνεται να αποτελούν το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί όλους τους έλληνες ψηφοφόρους. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν από την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Γι’ αυτό και μοιραία προετοιμάζονται από τώρα για εκλογές αιφνιδιαστικές.

Ο κίνδυνος όμως για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι μήπως οι πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου αποτελέσουν ένα έμμεσο δημοψήφισμα για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και για τις συντάξεις, που όλοι έλληνες γνωρίζουν ότι εάν επανεκλεγούν  οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα τις κόψουν οπωσδήποτε. Γι’ αυτό, το Μαξίμου προετοιμάζεται ακόμα και για ρήξη με τους δανειστές με πρόσχημα το θέμα των συντάξεων. Όλα αυτά όμως είναι ακόμα εξαιρετικά πρόωρα, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τις οριστικές του αποφάσεις. Οι οποίες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους για τις συντάξεις. 

Μέσα στα σχέδια του Μαξίμου, περιλαμβάνεται κι η συνταγματική αναθεώρηση, την οποία προωθεί ο κύριος Τσίπρας προκειμένου να προκαλέσει ευρεία συζήτηση μεταξύ των κομμάτων αλλά και τωνκοινωνικών φορέων, επιδιώκοντας ο ίδιος να υπηρετήσει την αριστερή φυσιογνωμία του,  η οποία έχει ιδιαίτερα θιγεί κατά το τελευταίο διάστημα, οπότε είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας. Όμως, η συνταγματική αναθεώρηση, εκτιμάται, ότι δεν συγκινεί ευρείες λαϊκές μάζες και κατά συνέπεια η επίδραση της στη λαϊκή ψήφο θα είναι πολύ περιορισμένη.

Είναι πλέον προφανές ότι ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνηση του βρίσκονται στριμωγμένοι με την πλάτη στον τοίχο. Γι αυτό, εκτιμάται,  πως η καλύτερη επιλογή που έχουν είναι να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερον δυνατόν, προκειμένου να διασώσουν ότι ακόμα σώζεται από την εκλογική δύναμη του ΣυΡιζΑ, που πολλοί φοβούνται ότι θα κινδυνεύσει με καθίζηση όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, μέσα σε συνθήκες διαρκούς λιτότητας.