Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου
για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζονται στην τακτική Ενδιάμεση Έκθεσή της, επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2018 θα παραμείνει κάτω του 2% του Α.Ε.Π. (1,9%). Την ίδια στιγμή, χώρες που ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτώντας την απώλεια πλούτου που υπέστησαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η στάσιμη εγχώρια κατανάλωση, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης, το μεγάλο επενδυτικό κενό και η αδύναμη αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στην ισχυρή και διατηρήσιμη ανάταξη της οικονομίας.
Μοναδική διέξοδος από το φαύλο κύκλο των ασθενικών οικονομικών επιδόσεων και των χαμηλών προσδοκιών είναι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης που θα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα αποκαταστήσει την πολιτική αξιοπιστία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία, χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή».

Kyriakos Mitsotakis
3 ώρες
Οι Έλληνες της διασποράς δικαιούνται να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
 Είναι θέμα αρχής και ο κ. Τσίπρας δεν το επιτρέπει.

Φώτιος Μαυρόφτας Υποψήφιος Βουλευτής  με την Ν.Δ.
στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών

 "Αξιοποιούμε τον Πολιτισμό μας, 
παράγουμε νέο πολιτισμό"

Είναι καίριας σημασίας ο Πολιτισμός για την κοινωνική συνοχή; Με μια άμεση απάντηση του σαφώς και είναι, το θέμα δεν εξαντλείται εκεί.. Από που πηγάζει ο Πολιτισμός. Για να το δούμε.
Ο Πολιτισμός πηγάζει από την κουλτούρα του κάθε έθνους. Και για να υπάρχει κουλτούρα σημαίνει ότι έχεις ταυτότητα. Ξέρεις ποιος είσαι, και γνωρίζεις το τι έχεις ως κληρονομιά να διαχειριστείς. Από που ξεκινάς για έναν νέο Πολιτισμό.
Στο ερώτημα αυτό, και στην ανάλυση της απάντησης, θα μπορέσουμε να δούμε το βαθύ σκεπτικό του Προέδρου της Ν.Δ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί ομιλεί συνεχώς για τα κοινωνικά θέματα που αυτά είναι που καθορίζουν και την πορεία μιας χώρας, συν βέβαια ότι κοινωνικό θέμα είναι και το επιχειρείν.
Η αφετηρία παραγωγής, δημιουργίας, ενός πολιτισμού που να μπορεί να σταθεί στον αιώνα επάξια, είναι το να συνδεθεί κάθε βαθμίδα της ζωής με μια βασική έννοια της κοινωνικής ύπαρξης του ατόμου.
Ο σεβασμός ως προς το επίπεδο ζωής. Αν καθίσει ο πολίτης και διαβάσει μια προς μια τις προτάσεις της Ν.Δ για το κοινωνικό κράτος, π.χ. παιδικοί σταθμοί, πρότυπα σχολεία, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κίνητρα για την οικογένεια με μέτρα που στηρίζουν τις γεννήσεις, μην αμελούμε ότι μελέτες δείχνουν ότι η χώρα μας γερνά, δεν γεννά, και πληθυσμιακά συρρικνώνεται, η ενέργεια αυτή αποτελεί καίριας σημασίας για το μέλλον της χώρας μας, θα διαπιστώσει ότι εκτός του ότι είναι ακριβές σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο, είναι ταυτόχρονα και μια απαίτηση των πολιτών.
Και η Ν.Δ ως η παράταξη της λαϊκής βάσης, αφουγκράζεται και συν εργάζεται για το πρόγραμμά της, με τους πολίτες.. Αυτές οι προτάσεις όπως επίσης και οι προτάσεις ως προς το επιχειρείν, είναι ένα μείγμα που θέτει τις βάσεις ενός νέου κοινωνικού πολιτισμού...
Οι προτάσεις της Ν.Δ αγκαλιάζουν ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητας του πολίτη. Αν μέσα σε αυτές συμπεριλάβουμε την ασφάλεια, που είναι το πρώτο που μια κοινωνία ζητεί έτσι ώστε μέσω αυτής να μπορεί απρόσκοπτα να εργάζεται και να δημιουργεί, τότε έχουμε μπροστά μας μια εικόνα της σύγχρονης κοινωνικής δομής, μέσα από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που δημιουργεί μια δυναμική άριστης συνεργασίας μεταξύ Πολιτικού και Πολίτη.
Θα ήθελα να μείνω διεξοδικά σε όλες τις προτάσεις αυτές. Έχω όμως επιλέξει να αναφερθώ στο επιχειρείν, διότι το θεωρώ ως το κομμάτι εκείνο της ζωής που μέσα από αυτό μπορεί ένα κράτος να στηρίξει τις ενέργειές του προς χάριν της βελτίωσης του επιπέδου ζωής και του δίκαιου αιτήματος των μελών της κοινωνίας για ένα κράτος που θα φροντίζει για όλα, ώστε όλα να είναι υπέρ του πολίτη.
Το επιχειρείν και όπως είπε και ο Πρόεδρος χθες στη συνάντησή του με φορείς, δεν είναι ένα ένοχο πεδίο της ζωής.... Είναι το πεδίο της ζωής εκείνο που ο πολίτης θέλει να βλέπει τον εαυτό του να ζει μέσα στο περιβάλλον του δημιουργικά με το να δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον.
Είναι το πεδίο της ζωής που ο άνθρωπος προσφέρει στον συνάνθρωπο, στον συμπολίτη του θέση εργασίας έτσι ώστε και αυτός να δημιουργήσει μέσα από την επιχειρηματικότητα την ζωή του και γιατί όχι, να διεκδικήσει και ανώτερες κατόπιν θέσεις μέσα στην επιχείρηση.
Το επιχειρείν είναι το κατεξοχήν κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας που μετά τις σπουδές, μετά τα πτυχία, μετά τις όλες ενέργειες που κάνει ο πολίτης ώστε να μορφώσει τον εαυτό του, να τον δει αριστούχο, έρχεται μέσω σεμιναρίων και επένδυσης χρόνου εκ νέου στις επιμορφωτικές ενέργειες, να ολοκληρώσει τη προσωπικότητα του ανθρώπου και να τον καταστήσει μια δύναμη παραγωγής...
Ο Πολιτισμός βασίζεται σε έννοιες ανθρώπινες. Και για να έχεις Πολιτισμό, καλείσαι να δεις ότι αυτός παράγεται από ανθρώπους δημιουργικούς.
Αν θεωρήσεις ότι το επιχειρείν είναι και αυτό, που είναι, ένα δημιουργικό κομμάτι, τότε ενισχύοντας το επιχειρείν και δίνοντας όλα τα εφόδια σε αυτό να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε νέες τεχνολογίες, καινοτομία, εξωστρέφεια κ.λ.π., έχεις θέσει ήδη σε λειτουργία την κοινωνία ώστε να παράγει.
Χωρίς επιχειρείν, χωρίς να δώσεις το δικαίωμα στον άνθρωπο να ζήσει την εμπειρία αυτή, πως θα μπορέσεις μετά να στηρίξεις την κοινωνία... Για αυτό, βλέπουμε και είμαστε μάρτυρες, ολοκληρωμένων προτάσεων για κοινωνικά θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί, και αυτό είναι κάτι το καινοτόμο ως ιδέα πολιτικής σκέψης, δημιουργεί δηλαδή μια νέα κουλτούρα πολιτικής σκέψης, ότι το να είσαι προσηλωμένος στο επιχειρείν, στοχοθετημένος να στηρίξεις αυτό το τομέα της ζωής, σου δίνει την ελευθερία ώστε να στηρίξεις όλα τα στρώματα... με μια πολύπλευρη και σύνθετη πολιτική.
Ο κ. Τσίπρας θέλει να πιστεύει ότι στηρίζει τα κοινωνικά στρώματα έχοντας όμως καταφερθεί ενάντια και με τους νόμους του, στην επιχειρηματικότητα, στο επιχειρείν..... κάτι δεν ταιριάζει λοιπόν στις όποιες προτάσεις του κ. Τσίπρα, που πολύ αμφιβάλλω αν μπορούν να θεωρούνται και προτάσεις...
Η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος, δεν περιορίζεται μόνο στις παροχές προς τον πολίτη.
Κοινωνικό κράτος είναι και αυτό που προσφέρει την ελευθερία της δημιουργίας.
Κοινωνικό κράτος είναι αυτό που τις ακραίες συμπεριφορές με το να κινείται μπροστά, τις τοποθετεί σταδιακά στο περιθώριο με ως αποτέλεσμα αυτές να εκλείψουν.
Μιλάμε για Πολιτισμό. Πολιτισμός είναι πρωτοβουλία. Είναι ένωση ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η έννοια του Πολιτισμού ακουμπά πάνω σε μια λέξη. Πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία ιδιωτών.
Που αν σε αυτό το σημείο έρθουμε και δούμε το τι πραγματικά είναι η πρωτοβουλία ως έννοια, κίνηση, στοιχείο της Δημοκρατίας, θα δούμε μέσα σε αυτήν ότι περιέχει στοιχείο της συνθετικής ιδέας και ενότητας..
Η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα αλλάζει. Και μπορείτε να το διαπιστώσετε στα βιβλιοπωλεία. Η εποχή που βιβλία αριστερής σκέψης κατέκλυζαν τα βιβλιοπωλεία, έχει περάσει.
Η βιβλιογραφία που αναπτύσσεται είναι κυρίως φιλελεύθερη. Αλλάζει ο κόσμος. Και αλλάζει θα έλεγα επιστρέφοντας στην πραγματική έννοια της πρωτοβουλίας.... και στις διεκδικήσεις ενός ρεαλιστικού ονείρου, μέσα από στόχους προκαθορισμένους.
Όλοι μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα ως ένα μοντέλο κράτους που ήθελε να έχει τον πολίτη, δέσμιο.... έχει τελειώσει...
Η Ελλάδα καλείται όχι να ανοικοδομηθεί.. αλλά να οικοδομηθεί...
Με νέα υλικά. Πατώντας στις αξίες ενός Πολιτισμού της Πρωτοβουλίας που την συνοδεύει από το παρελθόν της...
Για να υπάρξουν αυτά τα νέα υλικά, ο πολίτης έρχεται να σκεφτεί ότι το κράτος ξεκινά από την Παιδεία του.
Ίσως αν δούμε ότι το σκεπτικό αλλάζει, η χώρα αυτή δεν θα αλλάξει.. αλλά.. θα είναι κάτι το τελείως άγνωστο - γνωστό σε εμάς..
Καλούμαστε να ανακαλύψουμε... τη χώρα μας... τους ανθρώπους μας.. εμάς.. Εδώ μιλάμε για Πολιτική....
Όλοι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Αυτοδυναμία
Σας ευχαριστώ.