Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

 "Ολική Πολιτική" - Αυριανός Πρωθυπουργός τού Τόπου μας... Κυριάκος Μητσοτάκης ... στη πόλη των Γρεβενών... κοντά σε κάθε πολίτη...


Γρεβενά 
 Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στα Γρεβενά για τον ανασχηματισμό.



Στην φωτογραφία ο κ. Φώτης Κουτσουπιάς και ο Αυριανός Πρωθυπουργός τού Τόπου μας...
Κυριάκος Μητσοτάκης ... στη πόλη των Γρεβενών...

κοντά σε κάθε πολίτη...








29/08/2018

 "Κοινωνική Πολιτική"

 Ένα θέμα που είναι πάντα επίκαιρο, και τώρα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, ώστε να δούμε επ' ακριβώς τι είναι Κοινωνική Πολιτική.
Ξεκινάμε να προσεγγίσουμε το μεγάλο θέμα αυτό, προχωρώντας σε μια διαπίστωση.

Ο Πολιτικός είναι μέλος της Κοινωνίας.
Ζητεί την εμπιστοσύνη αυτής.


Ορκίζεται εφόσον εκλεγεί Βουλευτής στο Σύνταγμα της χώρας,
και ασκεί τα καθήκοντά του πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον της κοινωνίας, για την ομαλή λειτουργία του Κράτους και της εμπέδωσης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας - Κράτους - Πολιτών.


Για να ασκηθεί Κοινωνική Πολιτική, κοινωνική πολιτική ως ακριβώς είναι ο ορισμός αυτής, περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους μελετών στα ζητήματα του τόπου.

Η Κοινωνική Πολιτική έχει ως επιμέρους θέματα της... αντλεί πληροφορίες δηλαδή από...

- Κοινωνιολογία
- δημογραφία
- νομική
- οικονομική και
- πολιτική επιστήμη
- κοινωνική ανθρωπολογία
- ψυχολογία
-στατιστική


Τα στοιχεία από όπου αντλεί πληροφορίες είναι γνωστά, δεν θεωρώ ότι παραθέτω κάποια γνώση που ενδεχομένως να μην υπάρχει ή να μην μπορεί να αναζητηθεί.

Ωστόσο κρίνω απαραίτητο και απολύτως αναγκαίο να εισέλθουμε σε βαθιές έννοιες Πολιτικής έτσι ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε στη χώρα μας, την αληθινή έννοια της Πολιτικής, μια έννοια που γνώρισε απίστευτη "βιαιότητα" το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εξαιτίας του λαϊκισμού...........
Για να ασκηθεί Κοινωνική Πολιτική προέχει η τοποθέτηση κατάλληλων ανθρώπων που να έχουν γνώσεις.


Γνώσεις Διοίκησης.
Γνώσεις Ψυχολογίας.
Γνώσεις Οικονομικών.
Γνώσεις Πολιτικών Επιστημών.
Ιστορία.
Νομικά.
Κοινωνική Εργασία.
Κοινωνιολογία.
Και Φιλοσοφία.


Βλέπουμε λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση καλείται να συγκεντρώσει ανθρώπους που να μπορούν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους ώστε να καταρτιστεί αυτό που εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, ομάδα κρούσης.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Έχει τονιστεί ως κεντρική επιλογή και φυσικά αυτή η επιλογή περικλείει τα πάντα. Και ειδικά στα της Κοινωνικής Πολιτικής.

Κοινωνική Πολιτική είναι μια καθολική άσκηση Πολιτικής που συμπεριλαμβάνει από ότι βλέπουμε τα πάντα που αφορούν τη ζωή του Πολίτη.Για να ασκηθεί Κοινωνική Πολιτική προσεγγίζεις τον άνθρωπο.

Πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, και ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για Δημοκρατία είναι δεδομένο ότι ο Πολίτης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ασέβεια, όπως πολλάκις έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα..........

Η Πολιτική είναι Κοινωνική;
Άμεσα μπορούμε να απαντήσουμε.
Ναι είναι.
Και είναι γιατί φροντίζει να ασκεί την σωστή Κοινωνική Πολιτική έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Κοινωνίας, τα οποία εντοπίζονται στα της γενικότερης ανάπτυξης.


Ανάπτυξη έτσι ώστε να υπάρχουν συνθήκες κάλυψης αναγκών και ευημερίας.
Τα στάδια είναι και έχουν τον χαρακτήρα βημάτων ένα προς ένα.

Άμεσα σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Υπάρχει το στοιχείο του εντοπισμού. Και εφόσον εντοπιστεί το τι λάθος γίνεται κατά την άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής, τότε αναδιοργανώνεις όλη την φιλοσοφία περί Πολιτικής.

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην Κοινωνική Πολιτική.
Ερώτημα.
Απάντηση. Ναι.
Γιατί.. είναι το επόμενο ερώτημα.
Γιατί χάθηκε στη πορεία η αληθινή έννοια της Πολιτικής... Η έννοια της Κοινωνίας.

Χάθηκε η έννοια του προγραμματισμού.
Της στοχοθέτησης.
Της χρονοοριοθέτησης.
Των χρονοδιαγραμμάτων.


Τα ως ανωτέρω στοιχεία αφορούν την αύξηση όλων των δεικτών που μια Ολική Πολιτική καλείται να κάνει. Και όταν αποκαλούμε την Πολιτική ως Ολική αυτομάτως λέμε ότι αυτή έρχεται να προάγει την θέση του Πολίτη στην Κοινωνία και όχι να υποβαθμίσει το ρόλο του σε αυτήν.

Τι σημαίνει προάγω τον Πολίτη. Εδώ είμαστε σε ένα ζήτημα καίριο για την εποχή μας. Ήδη είμαστε στην αρχή μια μεγάλης πορείας από την οποία θα κριθεί αν η Ελλάδα θα μπορεί να βρει τη θέση της στο κόσμο των επενδυτών.

Αν ένα Κράτος δεν έχει Ολική Πολιτική, τέτοια ώστε να φροντίζει από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, που πιο μεγάλο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Υγεία και την Ασφάλεια, τότε ο κόσμος των επενδυτών εύκολα μπορεί να θεωρήσει ότι το Κράτος αυτό δεν σέβεται τους Πολίτες του άρα γιατί να έρθω να τοποθετήσω τα χρήματά μου σε αυτό το Κράτος που ενδεχομένως να μην επιδείξει σεβασμό και προς εμένα.

Συνεχίζουμε την αναφορά μας σε αυτό το μεγάλο θέμα συζήτησης περί Πολιτικής και Κοινωνίας. Και εισερχόμαστε σε νέες ίσως έννοιες που άπτονται αυτού του θέματος, λέγοντας ότι για να ασκείται ορθά η Κοινωνική Πολιτική, η Διοίκηση καλείται να αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αντιληφθεί και μάλιστα υπηρετούν έννοιες Δημοκρατίας.

Και μια έννοια καθοριστική για την ποιότητα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, είναι η έννοια της εξασφάλισης και της διασφάλισης.

Η χώρα εξήλθε από μια μακρά περίοδο και εισήλθε όμως σε μια ακόμα μακρύτερη. Εξαιτίας εγκληματικών λαθών και παραλείψεων της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.
Έτσι έχουν τα πράγματα.

Και καλούμαστε να αποδεχθούμε το λάθος μας να εμπιστευτούμε τη χώρα σε 2 ανθρώπους που συνεχώς αποδεικνύουν το πόσο λίγοι είναι για να βρίσκονται στη Πολιτική.

Σε αυτή τη μακρά περίοδο που ακολουθεί, ένας στόχος είναι αυτός που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Την πλήρη αναδιοργάνωση του Κράτους και την νέα προσέγγιση της Πολιτικής της Κοινωνίας ή αλλιώς της Κοινωνικής Πολιτικής.

Η σύγχρονη Πολιτική είναι η Πολιτική της Ιεράρχησης. Καλείται η Πολιτική να ιεραρχήσει τις ανάγκες.
Τους τρόπους επίλυσης θεμάτων.


Και να καθορίσει το πλαίσιο εκκίνησης ενός ευρέος φάσματος όχι παρεμβάσεων αλλά καινοτομιών.


Σύμφωνα με βιβλιογραφία, η Κοινωνική Πολιτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι κοινωνικού σχεδιασμού. Και όταν η αναφορά γίνεται για κοινωνικό σχεδιασμό δεν αφορά μόνο κοινωνικές δομές. Αφορά το σύνολο του οικονομικού σου προσανατολισμού.

Έρχομαι στο κλείσιμο ενός άρθρου που σίγουρα η θεματολογία του δεν εξαντλείται εδώ. Η συζήτηση και η αναζήτηση εννοιών στη Πολιτική ποτέ δεν παύει. 
Είναι συνεχής και καλώς είναι έτσι ώστε η Πολιτική Φιλοσοφία συνεχώς να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, ώστε ο Πολίτης να έρθει ακόμα πιο κοντά στην πραγματική φύση της Πολιτικής.

Η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς προσανατολισμένη σε μια προσέγγιση της Πολιτικής ως έχει η Πολιτική την έννοιά της.

Η Πολιτική της Κοινωνίας ή η Κοινωνική Πολιτική είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε στο να δει και να χαράξει δρόμους ολικής αλλαγής.

Το μέλλον, όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και αυριανός Πρωθυπουργός και Ηγέτης της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να περιμένει.

Η Ηγεσία της παρατάξεως έχοντας καθαρό πλάνο μπροστά της, σχεδιάζει την Κοινωνική Πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να επιστρέψει στον ορισμό της.

Τα της Οικονομίας καθορίζουν την ποιότητα του Κράτους. Και η ποιότητα του Κράτους καθορίζει αν υπάρχει η εξασφάλιση και διασφάλιση.

Η Ηγεσία λοιπόν έρχεται να τονίσει ότι η Πολιτική επιστρέφει ως και έννοια Ολικής Πολιτικής.
Παραθέτω ως κλείσιμο του άρθρου μια φράση.

Με την δύναμη της αλήθειας μπορούμε επιτέλους να πάμε την πατρίδα μας μπροστά.

κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτοδυναμία


Σας ευχαριστώ.







Η απάτη με την έξοδο από τα μνημόνια…


Λοβέρδος Γιάννης  Τρίτη, 21 Αυγ '18


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζει το τελευταίο της χαρτί στην (δήθεν) «έξοδο από τα μνημόνια», το «καθαρή» ξεχάστηκε διότι ακόμα κι οι πιο απλοϊκοί και φανατικοί των ψηφοφόρων τους αντιλήφθηκαν ότι δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Ιθάκη για να βγάλει το διάγγελμα του και να πανηγυρίσει γιατί επιτέλους η δικαιοδοσία για την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής επιστρέφει στην ελληνική κυβέρνηση. Και ετοιμάζει μπαράζ παροχολογίας, υπό την μορφή ενός νέου «Προγράμματος Θεσσαλονίκης», 4 χρόνια μετά από το βήμα της ΔΕΘ την μεθεπόμενη βδομάδα. Θα έχει προηγηθεί ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, που γρήγορα θα έχει ξεχαστεί, καθώς όλοι οι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων, που βρίσκονται σε αποδρομή, γρήγορα αποδυναμώνονται, όπως η εμπειρία διδάσκει.
Εκτίμησή μας είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας κι οι επιτελείς του, που δεν φημίζονται για την μόρφωση και την παιδεία τους, είχαν διαβάσει το ομώνυμο αριστούργημα του κορυφαίου Ελληνα ποιητή Κ. Καβάφη, θα είχαν αποφύγει να εκπέμψουν το μήνυμα τους από την Ιθάκη. Αλλά η αλήθεια είναι πως ότι κι αν επιχειρούν τον τελευταίο καιρό δεν τους βγαίνει. Οι γκάφες ακολουθούν η μία την άλλη. Κι ακόμα κι η προσπάθεια να εκμεταλλευθούν την απελευθέρωση από το καθεστώς Ερντογάν, των δύο στρατιωτικών, που κρατούντο άδικα επί 6μηνο στις φυλακές των Τούρκων στην Αδριανούπολη, δεν είχε τα θετικά αποτελέσματα, που περίμεναν.
Η κοινωνία συνεχίζει να βράζει με οργή και αγανάκτηση για τους άστοχους και προκλητικούς χειρισμούς, που ακολούθησαν την εθνική τραγωδία στο Μάτι, με τους 96 νεκρούς. Κι αυτή η αίσθηση, ακόμα και να καταλαγιάσει, δεν θα πάψει να υπονομεύει τις όποιες, (δεν ήταν και πολλές) ελπίδες του κ. Τσίπρα να ανακάμψει. Οπότε δεν έχει άλλα περιθώρια από το να τάξει και πάλι τα πάντα στους πάντες. Όπως είχε κάνει το 2014-2015. Κι όποιος «τσιμπήσει» αυτή την φορά. Μόνον, που αυτοί, που είναι έτοιμοι να παρασυρθούν από τις έωλες και απατηλές υποσχέσεις του πρωθυπουργού και των συντρόφων του είναι εξαιρετικά λίγοι πιά. Εν τη παλάμη κι ούτω βοήσωμεν, είναι η άποψη τους. Αλλά η παλάμη τους, δηλαδή η τσέπη τους δύσκολα θα γεμίσει, ότι προεκλογικές παροχές κι αν κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα, ο κυβερνητικός φόβος να υπονομευθεί ο πανηγυρικός χαρακτήρας της…»εξόδου από τα μνημόνια» έχει ήδη επαληθευθεί. Ας δούμε γιατί:
Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι μετά το τέλος του γ’ μνημονίου, η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται. Αυτή τη φορά όχι από το ΔΝΤ η από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αλλά από τις αγορές, που συνήθως είναι πολύ πιο σκληρές, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Και για να το κάνουν πρέπει να εμπιστεύονται τα ομόλογα μιάς χώρας, που δεν έχει και το καλύτερο όνομα παγκοσμίως. Αυτή η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί. 
Αντίθετα, καθώς το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε και πάλι σε δυσθεώρητα ύψη, πιο πάνω κι από ότι ήταν το 2010, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων υνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, άνω του 4,3%. Καθιστώντας τον δανεισμό από τις αγορές απαγορευτικό.

Μάλιστα τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το τελευταίο διάστημα, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Οποιος τα βλέπει ψυχρά, θα καταλάβει ότι η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη από το 2010, όταν η τότε κυβέρνηση χρειάστηκε να αποτανθεί στο ΔΝΤ. 
Το ΑΕΠ είναι κατά 40 δις ευρώ μικρότερο από ότι ήταν το 2010. Το δημόσιο χρέος είναι κατά 40 δις μεγαλύτερο από ότι ήταν το 2010. Τα spread των ελληνικών ομολόγων είναι στο 4,5%, ελαφρώς καλύτερα από το 6%, που ήταν το 2010, αλλά κι αυτό είναι απατηλό. Διότι όλοι γνωρίζουν πως αν χρειαστεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές, τότε θα εκτοξευθούν τα επιτόκια ακόμα περισσότερο. 

Η παραγωγικότητα κι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι στο ναδίρ. Εκτός του τουρισμού, κανένας άλλος τομέας δεν γνωρίζει ορατή ανάπτυξη. Το μόνο θετικό σε σχέση με το 2010 είναι ότι δεν υπάρχουν ελλείμματα αλλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, που όμως κι αυτά επιτεύχθηκαν με τεράστιο κόστος για τους Ελληνες και με υπερβολική φορολόγηση τους. Κατά συνέπεια, η πραγματική οικονομία δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2010. Απλώς έτσι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι εκπρόσωποι των δανειστών, που θέλουν να μας ξεφορτωθούν, κι η κυβέρνηση, που δεν θέλει άλλη εκλογική κατάρρευση.


Το μόνο όπλο, που διαθέτει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση είναι με το «μαξιλαράκι», που έχει φτιάξει με τα δανεικά, που έχει πάρει από τον ΕΣΜ, δεν έχει λόγο να βγει στις αγορές για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Αρα έχει αρκετό προεκλογικό χρόνο, αν θέλει να λειτουργήσει ανεύθυνα ( και μάλλον αυτό θα κάνει), να τα κάνει όλα κούγκι, να δώσει ότι έχει και δεν έχει, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Και να αφήσει εντελώς «καμμένη γη» στην επόμενη κυβέρνηση….