Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Το αποψινό μου μήνυμα, λοιπόν, θέλω να είναι ευρύτερο. Να αφορά τη συνάντηση των Ελλήνων με την αλήθεια της παρούσας στιγμής της ιστορίας μας. Να σηματοδοτεί το δρόμο μιας συνολικής αναγέννησης της πατρίδας μας.


 8 Οκτ 2018
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα.




Φώτιος Μαυρόφτας Πολιτευτής με την Ν.Δ.
στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών

Ηγεσία και η  4η Βιομηχανική Επανάσταση

Για το μέλλον της οικονομίας και ειδικά σε αυτό τον τομέα, οι συζητήσεις είναι πολλές, τα πεδία εφαρμογής της πολλά, και ερωτηματικά προκύπτουν αν και το κατά πόσο θέσεις εργασίας θα μειωθούν ή θα αυξηθούν.

Ας όμως ξεκινήσουμε την αναφορά στο θέμα αυτό.

Η τεχνολογία, η φιλελεύθερη οικονομία και κουλτούρα κρατών οδήγησε με την χρήση της, στην μείωση της φτώχειας από το 37% το 1990 στο 9% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον εγχώριο τύπο.
Η χρήση της τεχνολογίας βοήθησε βέβαια και το διεθνές εμπόριο ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο και με ταχύτατους ρυθμούς.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η τεχνολογία είναι ένα βασικό ίσως το βασικότερο εργαλείο για να μπορεί μια οικονομία να αναπτυχθεί. Σημειώνουμε εδώ ότι η σωστή χρήση είναι αυτή που βοηθά και εξυπηρετεί.

Για την συμμετοχή της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, απαιτείται μια συνολική αποτίμηση και εκτίμηση της οικονομίας μας.

Σε τι βασίζουμε την ανάπτυξή της, την αύξηση των εσόδων της και την μείωση των δαπανών της έτσι ώστε η οικονομία να στηρίζει την κοινωνία και όχι η κοινωνία την οικονομία... Για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρόκληση αυτή, οφείλει να αναπτύξει οικονομία που να έχει ως κεντρικό της απαιτούμενο την υψηλή εξειδίκευση.

Σημαίνει αυτό ότι, η βάση της οικονομίας είναι η σύνδεση εκπαίδευσης με σύγχρονα επαγγέλματα, κάτι που έχει ήδη αναφερθεί και είναι το μέλλον της εκπαίδευσης αυτό, καθώς επίσης και η στροφή σε επαγγέλματα τεχνολογικής ειδίκευσης.

Σε προγενέστερο άρθρο αυτό είχε τονιστεί. Θέσεις εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες.
Στις εφήμερες και στις μόνιμες.

Οι μόνιμες θέσεις εργασίας αποκτούν την ιδιότητα αυτή εφόσον είναι ποιοτικές. Κάτι που προσφέρει το επιχειρείν όταν εξελίσσεται.

Οι εφήμερες θέσεις εργασίας είναι κυρίως θέσεις απασχόλησης σε επαγγέλματα που προσφέρουν μια εφήμερη δυνατότητα εργασίας εφόσον δεν εξελιχθούν.

Είναι οι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

 Και μισθοί που δεν ανταποκρίνονται σε μια οικονομία που επενδύει στους ανθρώπους της αλλά βρίσκονται σε μια οικονομία η οποία δεν μπορεί να αξιοποιεί σωστά το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ίσως ο λόγος είναι η αντίληψη περί οικονομίας... Μια αντίληψη που δεν είναι ίδια για όλους, για αυτό και δεν είμαστε όλοι ίδιοι..

Τα πεδία εφαρμογής της 4ης β.επ. είναι πολλά. Μια μικρή έρευνα μπορεί να το καταστήσει σαφές. Τα πεδία αυτά, δίνουν κατεύθυνση στην οικονομία προς τα που να στραφεί.
Έχουμε την ευκαιρία μέσω νέας πρακτικής για τα Πανεπιστήμια, να έχουμε εισροή φοιτητών καθώς και πλούσια εξαγωγή νέων επαγγελματιών, κάτι που μπορεί να προσφέρει μια περαιτέρω υπεραξία στην κοινωνία και στην υστεροφημία της Πολιτείας.

Ερχόμαστε όμως σε ένα καίριο ερώτημα.
Κατά πόσο έτοιμη είναι η Ελληνική Οικονομία να ακολουθήσει. Να συμμετάσχει. Πλήθος μελετών μας δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αποκτούν σημαντικά οφέλη από την 4η β.επ.

Γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται και είναι απαιτητικό.
Η Πολιτική όμως κατά πόσο έτοιμη είναι. Καθότι γνωρίζουμε ότι η πορεία μιας οικονομίας, εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις. Και θα πρόσθετα σε αυτό το σημείο, και από πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Στην ιστορία, πολλά επαγγέλματα είχαν δημιουργηθεί που στην εποχή μας δεν υπάρχουν. Πολλά που υπάρχουν και δεν υπήρχαν. Και πολλά που θα υπάρξουν και ακόμα δεν έχουν εμφανισθεί.

Αρκεί σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι ποσοστό μαθητών στο μέλλον θα κληθεί να αναζητήσει επάγγελμα καθότι πολλά θα έχουν αλλάξει.
Για να μπορεί η Πολιτική να είναι αρωγός στην εξέλιξη της οικονομίας, ο Πολιτικός σχεδιάζει με μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης. Στο σχέδιο αυτό, καλείται να στηρίξει την νέα μέθοδο παραγωγικότητας, να μπορεί να συνδυάσει την στροφή αυτή της οικονομίας με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού που ίσως θα χρειαστεί να μετακινηθεί επαγγελματικά, αφού οι αλλαγές είναι ταχύτατες.

Αυτό που η 4η β.επ. φέρνει και αυτό το διαβάζουμε παντού, είναι η αυτοματοποίηση. Η αυτοματοποίηση έχει συνδεθεί με φόβο.
Φόβο απώλειας θέσεων εργασίας. Σίγουρα και με θετικές προβλέψεις διότι σημαίνει ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων. Θα δούμε εν συντομία από που πηγάζει ο φόβος. Ο φόβος πηγάζει όταν δεν υπάρχει μια Ηγεσία που να μπορεί να συνδυάσει την μελλοντική κατάσταση με την ήδη υπάρχουσα.

Όταν δεν δημιουργεί νέες συνθήκες εκπαίδευσης αλλά και κατάρτισης έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν την οικονομία, επιχειρώντας μαζί της για αυτήν και την ανάπτυξη της.

Επιμένω να τονίζω ότι το επίπεδο της Ηγεσίας καθορίζει και σε ποια επίπεδα θα κινηθεί η ζωή. Δεν θα ήθελα να μιλήσω σχολιάζοντας τα όλα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.
Για την συνεχή κλήση του για διενέργεια διαλόγου... θεωρώ ότι αν ο χρόνος τείνει προς συζητήσεις, χάνουμε το τρένο.. ένα τρένο που δεν φαίνεται να απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που μονίμως θέλει να βρίσκεται σε μια καρέκλα και να συζητά.. και ο χρόνος περνάει...

Είναι καιρός να δούμε το Κράτος μας από την οπτική γωνία της τεχνολογικής προόδου και πως αυτή να μπορεί να συνδυαστεί με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα στην οικονομία της.

Με συζητήσεις όχι όμως του... να το δούμε ή να μην το δούμε.. αλλά με συζητήσεις ουσιαστικές βασισμένες σε κινήσεις επί χάρτου.

Πως η 4η β.επ. μπορεί να βοηθήσει τους τομείς της οικονομίας μας. Μπορεί να εμπνεύσει π.χ. τον νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την γεωργική παραγωγή;

Μπορούμε να συνδυάσουμε τον άνθρωπο και το αυτοματοποιημένο σύστημα;

Τι προοπτική δίνουμε εξαρτάται από την προοπτική που είχαμε με τα ήδη δεδομένα. Και μια προοπτική για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μετά τον τυφώνα... Τσίπρας - Καμμένος, είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα επιχειρηματική και εκπαιδευτική οικονομική κουλτούρα, ώστε να υπάρχει συνεχής παραγωγή δεξιοτήτων σε τομείς που η οικονομία απαιτεί.

Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα αναζητήσουν την νέα οικονομία... από την Ιατρική μέχρι και την Ναυτιλία έως και την καλλιέργεια γης.
Έρχομαι στις κινήσεις όπως αυτές διαγράφονται από την Ηγεσία της Ν.Δ στο άμεσο μέλλον. Υπάρχει συνεχής αποτίμηση της κατάστασης.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να λέει τα δικά του, αλλά οι δείκτες μιλούν από μόνοι τους.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ σε συζητήσεις με τους συμπολίτες του, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις επισκέψεις του σε πόλεις και χωριά της χώρας μας, ακούει ένα καθολικό αίτημα... μέλλον...

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, με μια οικονομία που ακόμα ψάχνεται.. μόνος πυλώνας της.. Τουρισμός.. είναι καθόλα απαιτητό το γεγονός μιας στροφής τέτοιας που να μπορεί να παραχθεί ποιοτικό μέλλον.
Αν αναζητήσουμε τα αίτια της καθυστέρησης της ανάπτυξης της οικονομίας μας, αυτά θα μας οδηγήσουν σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα.

Δεν υπήρχε σύνδεση εκπαίδευσης με το μέλλον της οικονομίας. Αλλά σύνδεση με το παρόν της.
Δεν υπήρχε σχέδιο αξιοποιήσιμης τεχνογνωσίας για 5.. 10.. 20.. χρόνια μετά..

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι παρά τα όποια γεγονότα έχουν συμβεί και αφορούν αρνήσεις χορηγιών ή και δωρεών ιδιωτών σε σχολεία ή πανεπιστήμια, αποφασισμένος να καταστήσει σαφές σε κάθε πλευρά ότι το μέλλον της χώρας είναι οι άνθρωποι και όχι οι ιδεοληψίες.

Ν.Δ - Κυριάκος Μητσοτάκης
Αυτοδυναμία
Σας ευχαριστώ